Eco

Panourile solare

Panourile solare

 

Doi specialisti in energii regenerabile iti spun cum functioneaza panourile solare si unde pot fi montate acestea.

Cum functioneaza

Panoul solar absoarbe radiatia solara acumuland-o sub forma de caldura intr-un volum de apa (agent termic), care transporta ulterior aceasta caldura intr-un mediu util confortului uman (caldura utila), respectiv un volum de apa calda menajera si/sau o instalatie de incalzire, explica ing. Ioan Crosman, lector la Academia Romstal.

Unde se pot monta

Montarea panourilor se poate face in orice loc cu expunere la soare (acoperis, terasa, perete, direct pe sol). Utilizarea lor nu depinde de tipul de locuinta, de materialele de constructie sau de vechimea ei.

Singura conditie este ca locuinta sa beneficieze de un boiler si/sau de o instalatie de incalzire centrala.

Pentru o zona geografica in care zilele cu soare sunt in exces este indicat orice tip de panou solar. Pentru zonele reci se recomanda panourile solare cu tuburi vidate, intrucat acestea au randamentul de transfer al caldurii mult mai bun fata de cele plane (caldura acumulata la nivelul agentului termic din tevile panoului nu se mai pierde in aerul atmosferic, stratul de vid fiind un izolant termic ideal), spune Cristi Lehaci, director tehnic al firmei Solaria.

Sfat: regiunea in care locuim determina numarul de zile insorite mediu anual si, implicit, influenteaza productia panourilor. Indiferent de tipul de panou ales, va fi necesara o rezistenta electrica montata pe boiler, centrala termica, pentru zilele neinsorite.

 


Articol publicat in revista Casa si gradina
Productie: Roxana Popescu
Foto: Thinkstock.com

Distribuie articolul pe: